DSCN4063

Vörös lencse Curry

  • 70 perc
100%

Vörös lencse Curry

2-3 személyre

 

Hozzávalók:

  • vöröshagyma 3 fej
  • fokhagyma 3 gerezd
  • olaj a hagyma alaphoz
  • reszelt gyömbér kevés
  • kókuszreszelék 100 g
  • bors
  • nagy paradicsom, nagy paprika (vagy egy kevés kész lecsó) 2-2db
  • növényi tejszín (elhagyható) 1 dl
  • vörös lencse 200 g
  • víz
  • curry fűszerkeverék vagy az alábbi fűszerek:
  • babérlevél, kömény vagy római kömény, koriander mag, mustár vagy mustármag, chili, kurkuma, piros fűszerpaprika
  • kis csokor friss koriander vagy petrezselyem zöld

Szükséges eszközök: kés, vágódeszka, botmixer, lábas.

Elkészítés:

A hagymát, fokhagymát megtisztítjuk, felaprítjuk.

Lábasban kevés olajon feltesszük a tűzre. (Ha nem curry fűszerkeveréket használunk, akkor most adjuk hozzá, a köményt, a mustármagot, koriander magot, babérlevelet.)Kicsit megsózzuk, és gyakran kavargatva hagyjuk puhulni kb. 10 percig.Ekkor adjuk hozzá a reszelt gyömbért, a kókuszreszeléket, felaprított paradicsomot, paprikát (vagy a kész lecsót), a növényi tejszínt vagy kevés vizet. Így főzzük, addig, amíg a hagyma már megpuhult. (Ha szükséges adjunk hozzá még vizet).

Ha nem akarjuk megvárni, hogy magától szétfőjön a hagyma, akkor, turmixoljuk össze (a babérlevelet átmenetileg vegyük ki, majd ha végeztünk a turmixolással, tegyük vissza).

Ha fűszerkeverékkel dolgozunk, azt most adjuk hozzá, (inkább keveset és később még utólag is ízesíthetjük). Ha nem keveréket használunk, akkor most adjuk hozzá a chilit, piros fűszerpaprikát, kurkumát (ezzel is óvatosan bánjunk, nagy mennyiségben kissé kesernyés lesz az étel).

Most beletehetjük a megmosott vörös lencsét is, annyi vízzel, amennyi kellemesen ellepi és sózzuk, borsozzuk. Ha szükséges utóízesíthetjük. Időnként kevergetve főzzük készre, folyamatosan apránként adagolva hozzá annyi vizet, amennyit felvesz a lencse.

Mikor megpuhult a lencse, lezárjuk alatta a tüzet és csak ekkor adjuk hozzá a felaprított koriander vagy petrezselyem zöldet.

Rizzsel, friss vegyes salátával tálaljuk.

Ha marad belőle nagyon finom másnap reggelire kenyér mellé is :-).

 

Recept nyomtatása

Nincs megjegyzés

Hagyj üzenetet