bejgli új 2

Vegán Bejgli

  • 150 perc
94%

Vegán Bejgli

Hozzávalók:

A tésztához (2 rúd lesz belőle, az egyik mákos, a másik diós)

  • búzaliszt teljes kiőrlésű 1 bögre
  • búzaliszt fehér 2 bögre
  • búzaliszt fehér 1 bögre a nyújtódeszkához
  • nádporcukor fél bögre
  • nádcukor (az élesztőhöz) 1 ek
  • kókusz zsír olvasztva 1 dl
  • élesztő 20 g
  • rizsital 1,8 dl

A mákos töltelékhez:

  • darált mák 1 bögre
  • citrom reszelt héja és leve 1 db
  • nádporcukor fél bögre(vagy ízlés szerint)
  • kókusz zsír olvasztva 1 dl
  • lekvár(pl. szilva) 2-3 ek
  • rizsital 1 dl

A diós töltelékhez:

  • darált dió 1 bögre
  • citrom reszelt héja és leve 1 db
  • nádporcukor fél bögre(vagy ízlés szerint)
  • rizsital fél dl

Szükséges eszközök: tál, bögre=2 és fél dl-es, lábas, nyújtó fa és deszka, tepsi.

Elkészítés:

A liszteket egy tálba mérjük.

Elkészítjük az élesztőt. Kb 1 dl rizsitalt, az evőkanál nádcukorral, melegedni tesszük a tűzhelyre, csak langyos-maximum kéz meleg legyen. Félre húzzuk, majd belemorzsoljuk az élesztőt, letakarjuk és 10 percig pihentetjük, hagyjuk, hogy felfusson.

A liszthez adjuk a nádporcukrot, a csipet sót és szárazon eldolgozzuk. Ha felfutott az élesztő, azt is hozzá adjuk. Majd elkezdjük összedolgozni és hozzáadagolni az olvasztott kókuszzsírt, a maradék rizsitalt és megdagasztjuk. Alulról felfelé dagasztjuk, hogy minél több levegőt juttassunk a tésztába. 10 perc elegendő lesz. Letakarjuk és 1 órát szobahőmérsékleten kelesztjük.

Amíg a tészta kel, elkészítjük a töltelékeket.

A diós, nagyon egyszerű, csak összekeverjük a hozzávalókat.

A mákosnál azonban, miután összekevertük az alapanyagokat, folyamatos kevergetés mellett, 15-20 percig közepes lángon főzzük.

Ha megkelt a tészta, egyet-kettőt beledagasztunk, majd ketté vágjuk és az egyik felét kitesszük a lisztezett nyújtó deszkára. Ujjnyi vastagra nyújtjuk, téglalap alakot szándékozzunk formázni :-) Majd megkenjük az egyik töltelékkel és szépen feltekerjük rúd alakúra, majd áttesszük egy kikent vagy kibélelt tepsibe. Ugyanígy teszünk a tésztánk másik felével is, a másik fajta töltelékkel.

20 percet még így hagyjuk pihenni.

Majd vízzel megkenjük a tetejét és megszórhatjuk darabolt dióval, egész mákszemmel, de szeletelt mandulával is.

Végül 170 C°-ra előmelegített sütőben 40 perc alatt készre sütjük.

Hagyjuk kihűlni és hidegen szép szeleteket tudunk vágni belőlük! :-)

 

Recept nyomtatása

Nincs megjegyzés

Hagyj üzenetet