Vegán Bejgli
Hozzávalók:
A tésztához (2 rúd lesz belőle, az egyik mákos, a másik diós)
- búzaliszt teljes kiőrlésű 1 bögre
- búzaliszt fehér 2 bögre
- búzaliszt fehér 1 bögre a nyújtódeszkához
- nádporcukor fél bögre
- nádcukor (az élesztőhöz) 1 ek
- kókusz zsír olvasztva 1 dl
- élesztő 20 g
- rizsital 1,8 dl
A mákos töltelékhez:
- darált mák 1 bögre
- citrom reszelt héja és leve 1 db
- nádporcukor fél bögre(vagy ízlés szerint)
- kókusz zsír olvasztva 1 dl
- lekvár(pl. szilva) 2-3 ek
- rizsital 1 dl
A diós töltelékhez:
- darált dió 1 bögre
- citrom reszelt héja és leve 1 db
- nádporcukor fél bögre(vagy ízlés szerint)
- rizsital fél dl
Szükséges eszközök: tál, bögre=2 és fél dl-es, lábas, nyújtó fa és deszka, tepsi.
Elkészítés:
A liszteket egy tálba mérjük.
Elkészítjük az élesztőt. Kb 1 dl rizsitalt, az evőkanál nádcukorral, melegedni tesszük a tűzhelyre, csak langyos-maximum kéz meleg legyen. Félre húzzuk, majd belemorzsoljuk az élesztőt, letakarjuk és 10 percig pihentetjük, hagyjuk, hogy felfusson.
A liszthez adjuk a nádporcukrot, a csipet sót és szárazon eldolgozzuk. Ha felfutott az élesztő, azt is hozzá adjuk. Majd elkezdjük összedolgozni és hozzáadagolni az olvasztott kókuszzsírt, a maradék rizsitalt és megdagasztjuk. Alulról felfelé dagasztjuk, hogy minél több levegőt juttassunk a tésztába. 10 perc elegendő lesz. Letakarjuk és 1 órát szobahőmérsékleten kelesztjük.
Amíg a tészta kel, elkészítjük a töltelékeket.
A diós, nagyon egyszerű, csak összekeverjük a hozzávalókat.
A mákosnál azonban, miután összekevertük az alapanyagokat, folyamatos kevergetés mellett, 15-20 percig közepes lángon főzzük.
Ha megkelt a tészta, egyet-kettőt beledagasztunk, majd ketté vágjuk és az egyik felét kitesszük a lisztezett nyújtó deszkára. Ujjnyi vastagra nyújtjuk, téglalap alakot szándékozzunk formázni :-) Majd megkenjük az egyik töltelékkel és szépen feltekerjük rúd alakúra, majd áttesszük egy kikent vagy kibélelt tepsibe. Ugyanígy teszünk a tésztánk másik felével is, a másik fajta töltelékkel.
20 percet még így hagyjuk pihenni.
Majd vízzel megkenjük a tetejét és megszórhatjuk darabolt dióval, egész mákszemmel, de szeletelt mandulával is.
Végül 170 C°-ra előmelegített sütőben 40 perc alatt készre sütjük.
Hagyjuk kihűlni és hidegen szép szeleteket tudunk vágni belőlük! :-)
Nincs megjegyzés