Vega Töltött Káposzta
4-5 személyre
Hozzávalók:
- vöröshagyma 2 fej
- fokhagyma 2 gerezd
- olaj a hagyma alaphoz
- tv paprika 1 db
- sárgarépa 2 db
- barna csiperke gomba 3 db
- barna rizs fél bögre
- búza granulátum 200 g
- dió néhány szem
- lenmag 2 evőkanál
- savanyú káposzta levél 8-10 db
- káposzta töret 40 dkg
- fokhagyma még néhány gerezd
- rizsliszt 1 ek
- víz
- só
- bors
- köménymag
- majoranna
- babérlevél
- szemes bors
- fűszerpaprika
- csípős fűszerpaprika
Szükséges eszközök: kés, vágódeszka, tál, bögre(2 és fél dl-es), lábas.
Elkészítés:
A megtisztított és felaprított vöröshagymát, feltesszük a lábasba pirítani, kevés olajon, enyhén sózva.
Néhány perc után hozzáadjuk a szintén megtisztított és felaprított fokhagymát és a megtisztított, lereszelt sárgarépát, kevés pirospaprikát és csípős paprikát, a felaprított tv paprikát, és annyi vizet, ami éppen ellepi. Addig főzzük, míg kissé lefő a víz alóla, majd hozzáadjuk a megtisztított, felaprított gombát és a búza granulátumot és kevés vizet. Sózzuk, borsozzuk, köménymaggal és majorannával ízesítjük. Hozzá adjuk a kissé felaprított diót (de le is darálhatjuk).
Nagyjából 15 perc alatt megfő a granulátum, ha igényli, közben adagoljunk hozzá még vizet és kóstolgassuk is, hogy utána tudjunk még ízesíteni. Ha kész, kissé hagyjuk kihűlni.
Megmossuk a káposzta leveleket és a töretet is (én legalább kétszer át szoktam mosni). A levelek torzsáját vagy levágom, vagy nagyon vékonyra vágom, hogy ugyanúgy átfőjön, mint a többi része a káposztának.
Ha kissé kihűlt a töltelék, hozzá keverjük a rizst és a lenmagot is. Kezünkbe vesszük a káposzta levelet, kevés tölteléket a közepébe teszünk, majd a két szélét behajtjuk a közepe felé és csak ezután tekerjük fel, hogy ne potyogjon ki a töltelékünk. Ne tegyünk bele túl sok tölteléket, mert a rizs még sokat fog dagadni, miközben megfő.
Minden levelet betekerünk, majd előveszünk egy lábast, amiben minden elfér majd. Alulra tesszük a káposzta töret egyik felét, majd megszórjuk piros fűszerpaprikával és ráhalmozzuk a káposztákat. A tetejére tesszük a maradék töretet és babérlevéllel és esetleg szemes borssal, megtisztított fokhagyma gerezddel gazdagítjuk, majd annyi vizet engedünk hozzá, ami éppen ellepi. Ne sózzuk, mert savanyú káposzta már önmagában nagyon sós.
Feltesszük a tűzhelyre. Miután felforr, lassú tűzön főzzük nagyjából 90-100 percet. De ha a tört káposzta már megpuhult, akkor készen is van.
Ha menet közben, elfő a víz alóla, akkor azt pótoljuk. Amikor elkészült és túl hígnak találjuk, akkor kevés hideg vízben keverjünk 1-2 ek rizslisztet és adjuk az ételhez. Ezzel még 10-15 percet főzzük, majd lezárjuk. Érdemes fogyasztás előtt egy nappal elkészíteni, mert teljesen egyetértek azzal, hogy a káposzta melegítve a legfinomabb :-) Amiatt is szuper, hogy nem kell mindent egyszerre elkészíteni!
Szia. Tavaly keszitettem el először ezt a receptet. Nagyon finomra sikerült. Idén is ezt szeretném főzni,.de nem kapok sehol búza granulátumot. Mivel tudnám helyettesíteni? A szója nem opció, mert a férjem allergiás rá.