kápi új

Vega Töltött Káposzta

  • 145 perc
78%
  • Előkészítés 45 perc
  • Elkészítés 100 perc
  • Típus
  • Nehézség
  • Gyűjtemény

Vega Töltött Káposzta

4-5 személyre

Hozzávalók:

  • vöröshagyma 2 fej
  • fokhagyma 2 gerezd
  • olaj a hagyma alaphoz
  • tv paprika 1 db
  • sárgarépa 2 db
  • barna csiperke gomba 3 db
  • barna rizs fél bögre
  • búza granulátum 200 g
  • dió néhány szem
  • lenmag 2 evőkanál
  • savanyú káposzta levél 8-10 db
  • káposzta töret 40 dkg
  • fokhagyma még néhány gerezd
  • rizsliszt 1 ek
  • víz
  • bors
  • köménymag
  • majoranna
  • babérlevél
  • szemes bors
  • fűszerpaprika
  • csípős fűszerpaprika

Szükséges eszközök: kés, vágódeszka, tál, bögre(2 és fél dl-es), lábas.

Elkészítés:

A megtisztított és felaprított vöröshagymát, feltesszük a lábasba pirítani, kevés olajon, enyhén sózva.

Néhány perc után hozzáadjuk a szintén megtisztított és felaprított fokhagymát és a megtisztított, lereszelt sárgarépát, kevés pirospaprikát és csípős paprikát, a felaprított tv paprikát, és annyi vizet, ami éppen ellepi. Addig főzzük, míg kissé lefő a víz alóla, majd hozzáadjuk a megtisztított, felaprított gombát és a búza granulátumot és kevés vizet. Sózzuk, borsozzuk, köménymaggal és majorannával ízesítjük. Hozzá adjuk a kissé felaprított diót (de le is darálhatjuk).

Nagyjából 15 perc alatt megfő a granulátum, ha igényli, közben adagoljunk hozzá még vizet és kóstolgassuk is, hogy utána tudjunk még ízesíteni. Ha kész, kissé hagyjuk kihűlni.

Megmossuk a káposzta leveleket és a töretet is (én legalább kétszer át szoktam mosni). A levelek torzsáját vagy levágom, vagy nagyon vékonyra vágom, hogy ugyanúgy átfőjön, mint a többi része a káposztának.

Ha kissé kihűlt a töltelék, hozzá keverjük a rizst és a lenmagot is. Kezünkbe vesszük a káposzta levelet, kevés tölteléket a közepébe teszünk, majd a két szélét behajtjuk a közepe felé és csak ezután tekerjük fel, hogy ne potyogjon ki a töltelékünk. Ne tegyünk bele túl sok tölteléket, mert a rizs még sokat fog dagadni, miközben megfő.

Minden levelet betekerünk, majd előveszünk egy lábast, amiben minden elfér majd. Alulra tesszük a káposzta töret egyik felét, majd megszórjuk piros fűszerpaprikával és ráhalmozzuk a káposztákat. A tetejére tesszük a maradék töretet és babérlevéllel és esetleg szemes borssal, megtisztított fokhagyma gerezddel gazdagítjuk, majd annyi vizet engedünk hozzá, ami éppen ellepi. Ne sózzuk, mert savanyú káposzta már önmagában nagyon sós.

Feltesszük a tűzhelyre. Miután felforr, lassú tűzön főzzük nagyjából 90-100 percet. De ha a tört káposzta már megpuhult, akkor készen is van.

Ha menet közben, elfő a víz alóla, akkor azt pótoljuk. Amikor elkészült és túl hígnak találjuk, akkor kevés hideg vízben keverjünk 1-2 ek rizslisztet és adjuk az ételhez. Ezzel még 10-15 percet főzzük, majd lezárjuk. Érdemes fogyasztás előtt egy nappal elkészíteni, mert teljesen egyetértek azzal, hogy a káposzta melegítve a legfinomabb :-) Amiatt is szuper, hogy nem kell mindent egyszerre elkészíteni!

Recept nyomtatása

Nincs megjegyzés

Hagyj üzenetet