Padlizsánkrém
Hozzávalók:
- padlizsán 2 db
- vöröshagyma 2 db
- fokhagyma 2 gerezd
- rizstej vagy rizstejszín 1-2 dl
- olaj 1 ek
- citrom leve 1 tk
- mustár vagy őrölt mustármag 1 ek
- só
- bors
- víz
Szükséges eszközök: tepsi, lábas, vágódeszka, kés, botmixer.
Elkészítés:
Első lépésben (akár előző nap) megmossuk a padlizsánt, majd egy villával össze-vissza szurkáljuk, ezzel megakadályozzuk, hogy szétdurranjon sütés közben. Végül 180 C°-ra előmelegített sütőben 45 perc alatt megsütjük. Kicsit hagyjuk hűlni, majd levágjuk a csumáját, és szépen lehúzzuk a héját. Majd apróra vágjuk a padlizsánokat.
A megtisztított, felaprított vöröshagymát az olajon, feltesszük egy lábasban a tűzhelyre. Épp annyit pirítjuk, hogy kis színt kapjon a hagyma, majd annyi vizet adagolunk hozzá, ami éppen ellepi. Ezt addig folytatjuk, amíg szinte teljesen szétfő a hagyma.
Ekkor adunk hozzá, sót, borsot, a mustárt vagy a mustármagot és a felaprított fokhagymát. Néhány percig főzzük, majd hozzá adjuk a padlizsánt is. Még 20 percet főzzük, folyamatos kevergetés mellett és apránként adagolunk hozzá némi vizet. Végül hozzá adjuk a rizstejet, vagy rizstejszínt, még egyszer felforraljuk, utóízesítjük és lezárjuk a tűzhelyet. Turmixoljuk és végül belekeverjük a citrom levét is.
Melegen és hidegen is tálalhatjuk! Jó étvágyat hozzá :-)