A süteményről:
Leginkább aznap jó fogyasztani, amikor elkészült. Meglepetést fog okozni, az egyszerű citrompuding, a mákkal. Ajánlom mindenkinek aki szereti a mákos sütiket.
Hozzávalók:
Süteményhez: (25 cm x 35 cm-es tepsihez)
- liszt (ízlés szerint fehér búzaliszt vagy teljes őrlésű tönkölybúzaliszt) 10 dkg
- darált mák 20 dkg
- nád porcukor 15 dkg
- bio sütőpor (én a dm-eset használom leginkább) fél csomag
- olaj (vagy olvasztott margarin) másfél dl
- víz 1-2 dl
Citrom pudinghoz:
- rizstej (én a biopontos natúr rizsitalt használom) 1 l
- keményítő 8-10 dkg
- nádcukor 4-8 ek
- citrom héja és leve (lehetőleg bio vagy olyat keressünk, amin fel van tüntetve, hogy a héja emberi fogyasztásra alkalmas) 1 db
Szükséges eszközök:
Konyhai mérleg, mércés pohár az olajhoz, 1 tál, keverő kanál, 1 lábas és még egy keverő kanál, daráló, ha nem porcukrot vagy nem darált mákot vásároltunk, reszelő a citrom héjához, tepsi.
Elkészítés:
A sütőt (villanyos, légkeveréses esetében) előmelegítjük 180 °c-ra. Előkészítjük a tepsinket, vagy kibéleljük sütőpapírral, ha tapadásmentes, akkor csak kikenjük egy kis olajjal.
Elkészítünk egy akkora tálat, amiben minden hozzávalónk el fog férni a süteményhez.
Kimérjük, és a tálba tesszük a lisztet, a sütőport. Ezeket finoman összeforgatjuk, egy kanállal. Majd hozzáadjuk, a darált mákot, a porcukrot, ezzel is finoman elkeverjük, és csak ezután adjuk hozzá az olajat és a vizet. Kissé folyós állagúnak kell lennie.
Minden liszt más tulajdonságú, ezért ehhez mérten adagoljuk a vizet is. Az sem baj, ha kicsit folyósabb, vagy kicsit keményebb lesz, mint hirtelen gondoltuk. Szépen meg fog sülni.
Beegyengetjük a tepsibe és mehet a sütőbe 30-40 percre. Tűpróbával, vagy fogpiszkálóval lehet ellenőrizni. Bele szúrom és, ha még rá ragad valami addig hagyom bent, amíg már semmi nem maradt a fogpiszkálón.
Miközben sül a sütemény, elkészítjük a pudingot is. Legalább 2 l-es lábast keressünk, hogy kényelmesen dolgozhassunk.
A rizstej háromnegyed, részét a lábasban feltesszük melegedni a tűzhelyre. Közben egy tálkába kimérjük a keményítőt ( ez a mennyiség 4 és fél púpos kanál keményítő lesz, de mérlegen is mérhetünk).
Csomómentesre keverjük a maradék rizstejünkkel és, amint már elég meleg a gázon levő mennyiség (ne forrjon, de azért legyen meleg, mert így készül el a legegyszerűbben), akkor a keményítős rizstejet, beleöntjük a meleg rizstejbe és gyorsan kevergetjük. Ha elég meleg volt, gyorsan elkezd sűrűsödni. Ha egyet forrt már vegyük is le a tűzhelyről. Adjuk hozzá a cukrot ízlés szerint, és a citrom levét és héját is. Keverjük el és hagyjuk hűlni.
Ha kihűlt a pudingunk, a sütemény szeletre vagy mellé tálaljuk a tányéron.