DSCN4039

Házi Kenyér és Bukta

  • 195 perc
100%

Házi kenyér és ráadás Lekváros bukta

Ez egy viszonylag egyszerű receptje a kenyér sütésnek. Igaz aki nem túl járatos a konyhában, annak elsőre bonyolultnak tűnhet. Érdemes kicsit begyakorolni, mert elég gyorsan rutinossá válnak a mozdulatok és nagyon élvezetes a saját sütésű kenyerünket enni.

Ha napközben nincs elegendő időnk, akkor célszerű este előkészíteni, így reggel már csak ki kell sütnünk.

Hozzávalók:

  • teljes őrlésű búzaliszt 2 bögre
  • finom fehér tönkölybúzaliszt 2 bögre
  • 1 és fél tk
  • olaj fél dl
  • élesztő fél
  • víz 3 és fél dl
  • nádcukor fél ek

Szükséges eszközök: kis lábaska az élesztő futtatásához, tál, sütőforma

Elkészítés:

Az élesztő felfuttatása:

2 dl vizet, tűzre teszünk melegedni. Nyúljunk bele, s ha kéz meleg (tehát nem süt, de nem is langyos), akkor lezárjuk alatta a tűzhelyet és félre húzzuk, elkeverünk benne fél evőkanál nádcukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Lefedjük egy konyharuhával és állni hagyjuk.

Addig előveszünk egy nagyobb tálat (amiben majd kényelmesen tudunk dolgozni) és beletesszük a lisztet, a sót, kézzel elkeverjük (ha szeretnénk magvas kenyeret, akkor a magokat most keverjük el benne). Az élesztő 5-8 perc állás után, már jöhet is a lisztes keverékhez, ezt is kicsit összedolgozzuk. Érdemes egy kézzel nyúlni csak a tésztába, így ha bármire még szükségünk lenne, legalább az egyik kezünk szabad lesz. Hozzáadjuk az olajat és a meleg vizet. Elkezdjük összedolgozni a tésztát. Eleinte kicsit nehezebben áll össze. Amint dagasztható az állaga, akkor kb. 8 percig dagasztjuk a kenyeret (az én technikám, hogy alulról, nyúlok alá a tésztának, ezzel juttatva levegőt a masszába).

Ha másnap reggel sütjük készre, akkor most lefedjük folpackkal és a hűtőbe tesszük éjszakára.

Ha még aznap sütjük meg, akkor lefedjük egy konyharuhával és 1 órára, lehetőleg meleg helyen kelesztjük.

Innentől ugyanaz a folyamat, ha másnap sütjük, vagy ha aznap. Tehát másnap reggel vagy az 1 óra kelesztés után, ismét dagasztunk rajta kb 1 percet. Majd formába tesszük (ez lehet egy kiolajozott tapadás mentes forma, vagy egy tűzálló tál sütőpapírral bélelve). A kenyér tetejét megkenjünk vízzel (megszórhatjuk magvakkal, ha szeretnénk), 20-30 percre meleg helyre tesszük pihenni ismételten. Majd 250 C°-ra előmelegített sütőbe tesszük. 10-15 percig sütjük ezen a hőfokon, majd levesszük 190C°-ra és 35 perc alatt készre sütjük. Ha nem légkeveréses a sütőnk ez lehet 40-45 perc is. Kiborítjuk a formából és hagyjuk kihűlni.

Ha a sütés után gyorsan szeretnénk enni, akkor érdemes kisebb cipókat (zsemléket) formázni és tepsiben sütni készre.

Ha már úgyis kelt tésztát készítünk, akkor szinte ugyanilyen tésztából készíthetünk finom Lekváros BUKTÁT is.

DSCN4061

Az alapanyagok arányai ugyan azok. Annyi a módosítás, hogy a meleg víz helyett, meleg rizsitalt használunk és az olaj helyett lehet például olvasztott kókuszzsírt is használni (és én még szoktam a tésztába tenni 3 evőkanál nádcukrot vagy nyírfacukrot is).

Ugyanúgy dolgozzuk össze, mint a kenyeret, ugyanúgy hűtőbe tesszük éjszakára vagy pihentetjük 1 órát.

Majd lisztezett deszkára tesszük, kicsit átdagasztjuk és kinyújtjuk ujjnyi vastagra, téglalap alakúra. Felvágjuk kb 10 cm x 10 cm-es darabokra. A közepébe szilárd állagú lekvárt teszünk és egyszerűen kettéhajtjuk és összenyomjuk a szélét. Tepsibe sorakoztatjuk őket. A tetejüket megkenhetjük például kis cukros vízzel, vagy a maradék lekvárunk és víz keverékével. 30 percet pihentetjük, majd 190 C°-on készre sütjük 25-30 perc alatt.

Így kevés plusz munkával 2 szuper dologgal is elkápráztathatjuk a családot vasárnap reggelire:-)

 

Recept nyomtatása

2 megjegyzés

  1. Kedves Krisztina!én most vagyok a kenyérsütés tanulási fázisában.Igaz géppel sütöm ,mert sajnos elég kevés időm jut a konyhára.Nehezen boldogulok a bögre mint méret meghatározással.Hány dl -s a bögre ,kb hány dkg a liszt ?Válaszát előre is köszönöm .Üdv.Rábainé Anikó

    Rábainé Dani Anikó 2015-10-12 at 20:53
  2. Kedves Anikó. A bögre 2,5- 3 dl- es, (csak, hogy még a mérleggel se kelljen vesződni). Azért szeretem ezt a kenyér receptet mert nem lesz gond ha kicsit hígabb vagy ha kicsit keményebb is a nyers tészta. Ugyan olyan szépen sül meg. :-)

    Zsikla Krisztina 2015-10-13 at 09:13

Hagyj üzenetet