A falafelről:
Sokáig tévedésben éltem a falafellel kapcsolatban. A tévedés az volt, hogy olyannak kell lennie, amiket eddig ettem. Ne sajnáljuk rá az időt otthon elkészíteni, mert gyakori vacsorák egyike lesz.
Hozzávalók: (2 fő részére)
- csicseriborsó 1 konzerv
- vöröshagyma 1 fej
- fokhagyma 1 gerezd
- zsemlemorzsa 1-2 ek
- só
- bors
- olaj vagy zsíradék (pl. kókuszzsír) a hagymához és a kisütéshez
Eszközök, amiket készítsünk elő:
botturmix (lehet sima turmix gép is), tál, amiben összedolgozzuk a fasírtot, serpenyő a sütéshez.
Elkészítés:
A csicserit szedjük át a tálba (a levét egyenlőre őrizzük meg), turmixoljuk meg, maradhat enyhén darabos is, ízlés szerint. A vöröshagymát pucoljuk meg, aprítsuk fel és tegyük fel egy serpenyőben pirítani, kevés olajon. Éppen csak picit rápirítunk. Tűzhely függő, hogy mennyi időre van ehhez szükség, max. 5 perc. Ha kész hozzáadjuk a csicserihez, belenyomjuk fokhagymanyomóval, vagy nagyon felaprítjuk a fokhagymát és azt is hozzá tesszük. Sózzuk, borsozzuk, összedolgozzuk. Hozzáadunk 1 ek zsemlemorzsát, (ha szükséges a csicseri levével lazítjuk kicsit). Ne legyen puha állagú, inkább kemény. Golyókat formázunk, majd nagyon forró bőséges (szinte lepje el a golyónkat) olajban (kókuszzsírban) sütjük ki hirtelen. Először próbáljunk ki egy golyót, csak utána tegyük bele a többit, ha az rendben kisült. (Ha túl puha biztosan szétesik, akkor tegyünk hozzá még zsemlemorzsát. Ha nem puha és úgy esett szét sütés közben, még nem elég meleg az olaj.)
Tálaljuk humusszal, salátával.
Szia! A hétvégén voltunk táborban Nálatok és a krumpli leves nagyon ízlett, szívesen megcsinálnám,ha megírnád a receptet. Csak gratulálni tudok az egészhez. Üdv.:Emese
Szia Emese! Nagyon köszönöm a kedves írásodat! A krumpli leves gyors leírása :-)
Vöröshagymát pirítunk olajon, fokhagymát, babérlevelet adunk hozzá. Tea tojásba tömködünk rozmaring, lestyán és kakukkfű ágat. Ezt is a hagymához adjuk. Kevés vizet adagolunk hozzá, időnként, nehogy leégjen. Hozzáadjuk a megtisztított felkockázott burgonyát és felengedjük vízzel. Készre főzzük. Kivesszük a tea tojásokat, babér leveleket, majd össze turmixoljuk. Sózzuk borsozzuk, kevés rizsitallal és kb 1 evőkanál kókuszzsírral vagy növényi margarinnal dúsítjuk. Pirított napraforgóval vagy zsemlekockával is tálalhatjuk. Majd jóízűen elfogyasztjuk! :-) Jó főzést és jó étvágyat hozzá! Ölelés, Kriszti
Kedves Emese!
Most került fel a recept arányokkal a blogra :-)
Szia Kriszta! Nekem zacskós, lé nélküli, nyers csicseriborsóm van. Azt meg kell előtte főzni?