2015-11-26 13.14.16

Cserépedényes zöldséges ,,pite”

  • 120 perc
100%

Cserépedényes zöldséges ,,pite”/1 verzió (kicsit nehezebb)

4 személyre

Hozzávalók:

  • vöröshagyma 3 fej
  • fokhagyma 4 gerezd
  • olaj a hagyma alaphoz
  • zellergumó negyede
  • sárgarépa 3 db
  • padlizsán 1 db
  • barna csiperke gomba 6 db
  • zöldborsó 10 dkg
  • burgonya (vagy édesburgonya) 8 db(kb 2db/fő, mérettől függően)
  • sűrített paradicsom 200 ml
  • vörösbor 1 dl
  • rizstejszín 200 ml
  • mozzarella sajt 20 dkg
  • víz
  • bors
  • köménymag
  • babérlevél
  • borsikafű
  • rozmaring

A tésztához a tetejére:

bögre=2 és fél dl-es

  • búzaliszt teljes kiőrlésű 1 bögre
  • búzaliszt fehér 1 bögre
  • nádcukor fél ek
  • szárított élesztő 1 tk
  • meleg víz fél-háromnegyed bögre

Szükséges eszközök: kés, vágódeszka, lábas, cserépedények, nyújtó deszka és fa, esetleg egy karácsonyi sütiforma.

Elkészítés:

A megtisztított és felaprított vöröshagymát, feltesszük a lábasba pirítani, kevés olajon, enyhén sózva.

Néhány perc után hozzáadjuk a szintén megtisztított és felaprított fokhagymát és zellergumót.

10 percig pirítjuk még őket, majd bele tesszük a sűrített paradicsomot és a vörösbort. Ezekkel legalább fél órát főzzük. (szükség szerint vizet adagoljunk hozzá)

Közben elkészíthetjük a tésztát az edények tetejére:

A liszteket elkeverjük egymással, sózzuk, majd a közepébe kisebb mélyedést készítünk, ebbe tesszük a nádcukrot, a szárított élesztőt, és kissé megkeverve ezeket, adunk hozzá kevés meleg vizet. 10 percet várjunk,míg elkezd dolgozni az élesztő. Majd adagoljuk tovább a vizet és néhány perc alatt megdagasztjuk. Majd legalább fél órára tegyük félre pihenni.

A félkész ragunkhoz hozzáadjuk a megtisztított és felaprított padlizsánt. Majd ismét fél óráig főzzük.

Ezután beletehetjük a többi előkészített zöldséget is, a fűszerekkel.

Ismét fél órát főzzük, majd hozzá adjuk a rizstejszínt, (ha nagyon hígnak találjuk a ragut kevés rizsliszttel keverjük el a rizstejszínt), amivel még egyszer felforraljuk, szükség szerint utóízesítjük, majd lezárjuk a tűzhelyet és hozzákeverjük a felkockázott mozzarella sajtot.

A cserépedényeket kikenjük olajjal,majd bele adagoljuk a burgonyás ragunkat.

A megkelt tésztát, kicsit átgyúrjuk, majd 4 részre vágjuk. Egyesével kinyújtjuk őket és rátesszük a cserépedényekre a tészta adagokat. A széleket szépen rádolgozzuk az edényre és levágjuk a felesleget. Ha minden edényt megtöltöttünk, akkor a maradék tésztát felhasználva, karácsonyi sütiformából kiszaggatott díszt, vízzel ráragasztjuk a tészták tetejére. Fogpiszkálóval kicsit megszurkáljuk a tetőket, nehogy szétnyíljanak.

150 °c-ra előmelegített sütőbe tesszük az edénykéket, majd felvesszük a hőfokot 170°-ra és kb 35 perc alatt készre sütjük.

Melegen tálaljuk, kínálhatunk mellé friss salátát és tejfölt is.

 

Cserépedényes zöldséges ,,pite”/2 verzió (kicsit egyszerűbb)

Hozzávalók:

  • padlizsán 2 db
  • vöröshagyma 2 db
  • fokhagyma 2 gerezd
  • sűrített paradicsom 1-2 dl
  • olaj 2 ek
  • zöldbab 20 dkg
  • sárgarépa 5 db
  • bors
  • víz

 

A nudlihoz:

  • burgonya 2 db
  • fehér búzaliszt 1 bögre
  • bors
  • víz annyi, amit felvesz a tészta

 

Szükséges eszközök: 2,5 dl-es bögre, lábas, vágódeszka, kés, 2 lábas.

Elkészítés:

Első lépésben a megtisztított, felaprított vöröshagymát, feltesszük pirulni olajon egy lábasban. Kicsit sózzuk és folytonos kevergetés mellett, időnként kevés vizet hozzá adva, hagyma alapot készítünk. Ha már pépesre főtt a hagyma, hozzá adjuk a fokhagymát, a sűrített paradicsomot, a borsot. Majd az apróra felkockázott padlizsánt.

Fél órát főzzük, szükség szerint vizet adagolva hozzá. Majd hozzá adjuk a zöldbabot és a felaprított sárgarépát. Készre főzzük.

Eközben elkészítjük a krumplis nudlit. Megfőzzük a krumplit és megpucoljuk, majd összetörjük.

Felteszünk lábasban vizet forrni, hogy lobogjon, mire összeállítjuk a nudlit.

Hozzáadjuk a lisztet, sózzuk, borsozzuk. Majd annyi vizet adagolunk hozzá, hogy sűrű, nokedli szerű tésztát kapjunk. Tányérra adagoljuk és egy evőkanállal, nagyobb nudlikat szaggatunk a lobogó vízbe. Addig főzzük, amíg feljönnek a víz tetejére, majd lehalásszuk őket és a zöldség ,,pörköltbe” keverjük. Az olajjal kikent cserépedényekbe adagoljuk, majd a tetejére tesszük a kenyér tésztát és készre sütjük. (kenyértészta és készre sütés, lásd fentebb)

 

 

Recept nyomtatása

Nincs megjegyzés

Hagyj üzenetet