Cékla torta, mangós krémmel
12 szeletes (24 cm-es) torta formához
Teli találat gyereknél is, a rózsaszínű torta a sárga krémmel. Mindezt kizárólag természetes alapanyagokból, színezék nélkül.
Hozzávalók:
A tésztához:
- cékla 1 db közepes méretű
- teljes őrlésű tönkölybúzaliszt 10 dkg
- fehér tönkölybúzaliszt 10 dkg
- kókuszreszelék 5 dkg
- bio sütőpor fél csomag
- céklalé 1 dl
(a céklalé el is hagyható, akkor ennyivel több vizet adjunk a tésztához, viszont valószínűleg nem lesz annyira rózsaszínű a tortánk)
- nádcukor 15 dkg
- olaj 1 dl
- víz 2,5 dl
- alma-mangólé 2,5 dl
- növényi tej (rizsital) 2,5 dl
- nádcukor 3 ek
- keményítő 3 púpos ek
- alma-mangólé 5 dl
- nádcukor ízlés szerint, el is hagyható
- torta zselé (Dm-ben kapható növényi tortazselé) 2 csomag
- keményítő 3 púpos ek
A krémhez:
A zseléhez:
Szükséges eszközök:
Tortaforma, tál és hozzá keverő kanál, lábas és ahhoz is keverő kanál, reszelő.
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 °c-ra.
A céklát megpucoljuk, megmossuk. Kis lyukú reszelőn lereszeljük. A tésztához való száraz hozzávalókat, kimérjük a tálba és finoman eldolgozzuk, majd ehhez dolgozzuk még hozzá a reszelt céklát. Ehhez adjuk a folyékony hozzávalókat. Elkeverjük és kikent tortaformába öntjük. Majd az előmelegített sütőben, légkeveréssel 40 perc alatt készre sütjük.
Ha megsült, hűteni kell. Amikor már elég jól kihűlt, akkor kezdjük el a krémet készíteni.
A lábasban a rizsitalt feltesszük melegedni. Közben pedig egy tálban az alma-mangólével, elkeverjük a nádcukrot és a keményítőt. Amikor a rizsital már meleg, akkor egyszerűen beleöntjük a lábasba az alma-mangós keveréket és, addig kevergetjük míg sűrűsödik és elkezd forrni, vagyis kicsit puffog a teteje.
Ezután a kihűlt, de a formában hagyott tésztára öntjük a krémet. Hűtőben lehűtjük.
Ha nem akarunk tovább foglalkozni vele, akkor miután kihűlt már fogyasztható is.
Ha még szeretnénk fokozni, akkor lássunk a zselé készítéséhez.
Keverjük el a gyümölcs lében, a vásárolt növényi zselét, majd a lábasban tegyük a tűzre. Kevergessük, amíg megmelegszik kb 5-10 perc. Félre húzzuk 10 percet pihen, majd ezt is a kihűlt krém tetejére öntjük és dermedni hagyjuk. (Hűtőben előbb dermed.)
Ha még fel akarnánk dobni a tortánkat, akkor a krém rétegre tegyünk gyümölcsöt és úgy öntsük csak rá a zselét.