IMG_6945

Cékla torta, mangós krémmel

  • 120 perc
100%

Cékla torta, mangós krémmel

12 szeletes (24 cm-es) torta formához

Teli találat gyereknél is, a rózsaszínű  torta a sárga krémmel. Mindezt kizárólag természetes alapanyagokból, színezék nélkül.

Hozzávalók:

A tésztához:

  • cékla 1 db közepes méretű
  • teljes őrlésű tönkölybúzaliszt 10 dkg
  • fehér tönkölybúzaliszt 10 dkg
  • kókuszreszelék 5 dkg
  • bio sütőpor fél csomag
  • céklalé 1 dl

    (a céklalé el is hagyható, akkor ennyivel több vizet adjunk a tésztához, viszont valószínűleg nem lesz annyira rózsaszínű a tortánk)

  • nádcukor 15 dkg
  • olaj 1 dl
  • víz 2,5 dl
  • A krémhez:

  • alma-mangólé 2,5 dl
  • növényi tej (rizsital) 2,5 dl
  • nádcukor 3 ek
  • keményítő 3 púpos ek
  • A zseléhez:

  • alma-mangólé 5 dl
  • nádcukor ízlés szerint, el is hagyható
  • torta zselé (Dm-ben kapható növényi tortazselé) 2 csomag
  • keményítő 3 púpos ek

Szükséges eszközök:

Tortaforma, tál és hozzá keverő kanál, lábas és ahhoz is keverő kanál, reszelő.

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 180 °c-ra.

A céklát megpucoljuk, megmossuk. Kis lyukú reszelőn lereszeljük. A tésztához való száraz hozzávalókat, kimérjük a tálba és finoman eldolgozzuk, majd ehhez dolgozzuk még hozzá a reszelt céklát. Ehhez adjuk a folyékony hozzávalókat. Elkeverjük és kikent tortaformába öntjük. Majd az előmelegített sütőben, légkeveréssel 40 perc alatt készre sütjük.

Ha megsült, hűteni kell. Amikor már elég jól kihűlt, akkor kezdjük el a krémet készíteni.

A lábasban a rizsitalt feltesszük melegedni. Közben pedig egy tálban az alma-mangólével, elkeverjük a nádcukrot és a keményítőt. Amikor a rizsital már meleg, akkor egyszerűen beleöntjük a lábasba az alma-mangós keveréket és, addig kevergetjük míg sűrűsödik és elkezd forrni, vagyis kicsit puffog a teteje.

Ezután a kihűlt, de a formában hagyott tésztára öntjük a krémet. Hűtőben lehűtjük.

Ha nem akarunk tovább foglalkozni vele, akkor miután kihűlt már fogyasztható is.

Ha még szeretnénk fokozni, akkor lássunk a zselé készítéséhez.

Keverjük el a gyümölcs lében, a vásárolt növényi zselét, majd a lábasban tegyük a tűzre. Kevergessük, amíg megmelegszik kb 5-10 perc. Félre húzzuk 10 percet pihen, majd ezt is a kihűlt krém tetejére öntjük és dermedni hagyjuk. (Hűtőben előbb dermed.)

Ha még fel akarnánk dobni a tortánkat, akkor a krém rétegre tegyünk gyümölcsöt és úgy öntsük csak rá a zselét.

 

Recept nyomtatása

Nincs megjegyzés

Hagyj üzenetet