Burgonya krémleves
Krémesen selymes és meglepően finom leves, már – már hihetetlen, hogy egyszerű krumpliból készül.
Hozzávalók:
- burgonya 1 kg
- vöröshagyma 3 fej
- fokhagyma 3 gerezd
- friss kakukkfű ág 1 db
- friss rozmaring ág 1 db
- babérlevél 3 db
- só
- bors
- olaj
- növényi margarin vagy zsír 1 ek
- napraforgómag a tálaláshoz
esetleg 1 dl növényi tejszín
Szükséges eszközök:
Lábas, kés, vágódeszka, serpenyő, tea tojás, botmixer.
Elkészítés:
A vöröshagymát megtisztítjuk, felaprítjuk és a lábasban kevés olajon feltesszük a tűzre. Sózzuk, borsozzuk, és időnként kevergetjük. Néhány perc után hozzáadjuk a fokhagymákat (megtisztítva, de egészben), a babérlevelet, a teatojásba zárt kakukkfüvet és rozmaringot. Egyet keverünk rajta és annyi vizet adunk hozzá, hogy ellepje a hozzávalóinkat. Néha kevergetjük és után pótoljuk az elpárolgott vizet. Eközben megpucoljuk és felaprítjuk a burgonyát. Ha ezzel megvagyunk a krumplit is a lábasba tesszük és bő vízzel felengedjük. Sózzuk és készre főzzük.
Amikor a burgonya már puha, kiszedjük belőle a 3 db babérlevelet és a teatojást is. Ekkor a botturmixxal krémesítjük. Ha túl sűrű, akkor még vízzel (vagy a növényi tejszínnel) beállíthatjuk a végső sűrűségét, majd elkeverjük benne az 1 ek margarint.
Elővesszük a serpenyőt és szárazon beletesszük a napraforgó magot. Néhány perc alatt, folytonos kevergetés közben, kissé megpirítjuk.
Ezután máris tálalhatunk. Jó étvágyat kívánok hozzá.
A kremlevesek a ferfiak koreben megosztoak, de az biztos, hogy ezzel a burgonya kremlevessel a piritott kolbasz miatt csakis sikert arathatunk!