Bounty torta
A sütiről:
Az igazán biztos siker receptje. Nem diétás, de alkalmanként belefér, és garantált, hogy mindenki emlegetni fogja.
Hozzávalók:
Tortához: 28 cm-es tortaformához (2 lapos torta készítéséhez)
A tortához való teljes mennyiség:
- liszt 48 dkg
- nád porcukor 24 dkg
- kakaópor 8 ek
- bio sütőpor 1 csomag
- olaj 2 dl
- víz 3 dl
1 laphoz való mennyiség:
- liszt (ízlés szerint fehérbúzaliszt vagy teljes őrlésű búzaliszt is lehet, vagy ezek kombinációja) 24 dkg
- nád porcukor 12 dkg
- 20-22%-os kakaópor 4 ek
- bio sütőpor (én a dm-eset használom leginkább) 1/2 csomag
- olaj vagy olvasztott margarin 1 dl
- víz 1-2 dl
Krémhez a teljes 2 lapos tortához való mennyiség:
- rizstej (én a biopont natúr rizsitalt használom) 1 l
- fehér tönkölybúzaliszt 40 dkg
- kókuszreszelék (200 g a krémbe, 100 g díszítésre) 300 g
- nádcukor (kivételesen annál jobb minél fehérebbet kapunk, hogy nagyjából fehér maradjon a krémünk) 8 – 10 ek
- zsiradék (Ez lehet kókuszzsír, sütő margarin ki mit szeret használni. A lényege, hogy ne olaj legyen, hogy a hűtés alatt, vissza tudjon dermedni a krémünk.) 100g
- vanília (a Rapunzel-es vaníliát ajánlom, ha ehhez nem jutunk hozzá, egyszerűen vanília rúdból kaparjunk bele keveset) csipet
Szükséges eszközök:
Konyhai mérleg, mércés pohár az olajhoz, 1 tál, keverő kanál, 1 lábas és még egy keverő kanál vagy habverő, daráló, ha nem porcukrot vásároltunk, 28 cm-es tortaforma, a torta tálalásához nagy tányér vagy torta állvány.
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 °c-ra. Előkészítjük a tortaformánkat és kikenjük olajjal.
Előkészítünk egy akkora tálat, amiben minden hozzávalónk el fog férni a tésztához.
Kimérjük, és a tálba tesszük a lisztet, a sütőport. Ezeket finoman összeforgatjuk, egy kanállal. Majd hozzáadjuk, a kakaóport, a porcukrot, ezzel is finoman elkeverjük, és csak ezután adjuk hozzá az olajat és a vizet. Kissé folyós állagúnak kell lennie.
Beöntjük a tortaformába, és mehet a sütőbe 30-35 percre. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy készen van-e. (A fogpiszkálót beleszúrom a süti közepébe és, ha még ráragadt valami addig hagyom bent, amíg már semmi nem maradt a fogpiszkálón.)
Ha ezzel megvagyunk és kitettük hűlni a lapunkat, akkor ugyanezt megcsináljuk még egyszer a második laphoz.
Közben elkészítjük a krémet is. Legalább 2 l-es lábassal dolgozzunk, hogy minden beleférjen.
A lábasba mérjük a lisztet. A rizstejet fokozatosan adjuk hozzá, közben keverjük, hogy csomómentes maradjon. Feltesszük a tűzhelyre és folyamatos kevergetés közben felfőzzük. Kb 15 perc, amíg elkészül. Félrehúzzuk és hozzáadjuk a cukrot, a zsiradékot, és a 200 g kókuszreszeléket. Jól elkeverjük és hűlni hagyjuk.
Miután minden kihűlt:
Az alsó lapot rátesszük arra, amin majd tálalni szeretnénk, mert később már nehézkesen lehet mozgatni. Megkenjük jó vastagon a krémmel, majd rámehet a másik lap. Azt is alaposan megkenjük, körben is. Majd megszórjuk a maradék kókuszreszelékkel, és így tesszük hűtőbe pihenni. Lehetőleg másnap tálaljuk! Jó étvágyat hozzá!