Hasznos tippek

Hagyma alap készítése

Sok ételnek a lelke, hogy finom alapot készítünk neki. Sokféleképpen lehet hagyma alapot csinálni, én így szoktam:

A vöröshagymát megpucolom, felaprítom. Kevés olajon felteszem lábasban a tűzhelyre és erős lángon kevergetve pirítom kicsit. Megsózom, hogy engedjen egy kis levet, majd tovább pirítom. Néhány perc múlva hozzá adom a felaprított fokhagymát is. (Ha levest készítek, akkor ebben a fázisban teszem hozzá a felaprított zellergumót is). Kissé még pirítom, majd felengedem annyi vízzel, ami ellepi. Néha keverek rajta, miközben elfő a leve, amit folyamatosan után töltök, egészen addig, míg a hagyma már pépessé válik, mintha le lenne turmixolva. Csak ezután adom hozzá a többi hozzávalót.

Kicsit tovább tart így egy leves elkészítése, de megéri a ráfordítást.

Csicseri borsó elkészítése

ha nem szeretnénk konzervet használni vagy nagyon sok időnk van :-)

Az enni kívánt mennyiség harmadát készítjük elő a száraz csicseri borsónak. Megmossuk. Keresünk egy jóval nagyobb lábast. Feltesszük a tűzre, annyi vízzel, ami ellepi. Egyszer felforraljuk, majd ezt a vizet leöntjük és lemossuk róla. Ezután tesszük fel a végső vízben, sózzuk, babérlevelet teszünk hozzá és miután még egyszer felforrt, már normál tűzön hagyjuk főni. Időnként után töltjük vízzel, mert a hosszú idő alatt elpárolog a lábasból. Nem ritka, hogy 5-6 órát is fő. Kóstolással ellenőrizzük, hogy mikor puhult meg. Ha éppen egész nap úgyis a konyhában vagy a környékén lennénk, akkor nem okoz nagyobb fennakadást elkészíteni.

Ezekhez a receptekhez fel is lehet használni:

Falafel golyóhoz

Humuszhoz